събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  21724 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?

  За професията и възможностите разказва Юлиан Савов, който ръководи отдел „Покупки“ в мебелната верига aiko
  20 юни 2018, 10:20 a+ a- a

  Юлиан Савов ръководи отдел „Покупки“ в мебелната верига aiko. Завършил е магистратура „Фирмен мениджмънт и индустриален инженеринг“ в Стопанския факултет на ТУ-София. Към екипа на компанията се присъединява като продавач-консултант преди 23 години, когато aiko е още малка семейна фирма и има само един магазин. През годините преминава през почти всички позиции в компанията - отговаря за набирането на доставчици и доставката на мебели, става управител на обект, разработва рекламни кампании... В момента оглавява отдел „Покупки“, където работят продуктови мениджъри и техните асистенти. Те ежедневно се грижат за подбора на мебелния асортимент на aiko. 

  Срещнахме се с Юлиан Савов, за да ни разкаже повече за работата на продуктовия мениджър. Какви са основните отговорности, как се поддържа квалификация, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?

  Какви са основните отговорности?
  Основната отговорност на продуктовия мениджър е подбор на качествен и отличаващ ни от всички останали асортимент.  Това изисква професионални познания за продуктите и материалите, от които са изработени. Второ, подбор на сериозни производители и доставчици, договаряне на цени и условия за работа с тях. Това на свой ред изисква широки познания за производствените процеси и логистиката. Също така е много важно да намираме изделия, подходящи за нашия пазар. Ежемесечно анализираме пазара и продуктовото си портфолио, което налага човек да има добри аналитични познания. Ние формираме и крайните цени за нашите клиенти. Отговаряме и за създаването на рекламните стратегии и избора на асортимента, който участва в тях. 

  Как протича един работен ден?
  Ежедневието ми е много динамично и е свързано с много комуникация, аналитична работа и пътувания. Сутрин започваме с оперативка, на която разискваме проблеми от предходния ден и от седмицата. Преглеждаме пощата си, тъй като имейл комуникацията е доста динамична в нашия отдел. Запознаваме се с реализацията от предходния ден и след това започваме с ред задачи, свързани с комуникация с доставчици, подбор на асортимент, закриване на позиции, които нямат добра реализация, подготовка на следващ проспект и др. Ежедневни са и комуникации с други отдели от централно управление и търговските зали, по клиентски мнения и въпроси или пояснения за продукти, обучения и т.н.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
  За да си успешен продуктов мениджър, е необходимо да имаш добри математически и аналитични познания, да умееш да планираш, да притежаваш стратегическо мислене, да умееш да комуникираш и да можеш да работиш в екип. В същото време се изисква да сме достатъчно търпеливи, приветливи и комуникативни. От полза е владеенето на немски и английски език, тъй като това помага за успешната комуникация с нашите контрагенти от цял свят. 

  Как се поддържат знанията и квалификацията? 
  В компанията има кариерен център, за който отдел "Човешки ресурси" периодично организира, атестиране на служителите и дават основание и препоръки за по-нататъшното им развитие. Също така се провеждат чуждоезикови курсове, които подпомагат всички служители в подобряване на нивото им. Участваме и в допълнителни курсове на тема Microsoft Office пакети. Следим и всичко ново, което е свързано с нашата професия от гледна точка на дизайн и модни тенденции, посещаваме много мебелни изложения и панаири. 

  Какви са възможностите за развитие? 
  Ние развиваме всеки един асистент на продуктов мениджър, който приемем в нашия отдел. И във всеки един момент той има възможност да поеме длъжността продуктов мениджър. Наред с това всеки продуктов мениджър може да поеме предизвикателството на ред други позиции, които са подходящи за неговата личност. Също така, като част от най-голямата мебелна компания в Европа – XXXLutz, ние имаме възможността да се учим от най-добрите практики в мебелния бранш. Към момента групата притежава над 650 магазина в над 10 държави в Европа и ежегодно отваря по няколко нови обекта. Това със сигурност дава възможност за кариерно развитие и извън пределите на страната.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Често хората си представят, че стоят в един офис, разглеждат имейли, продукти и провеждат телефонни разговори, но реалността е далеч по-различна. Ежедневието е много динамично – освен напрегнатата комуникация се изисква постоянна, аналитична работа върху продуктите, цялостното портфолио и доставчиците, както и комуникация с всички отдели в компанията. Всичко това, понякога се явява висока топка за новите попълнения в нашия отдел. 

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на мебелната верига aiko в Jobs.bg ТУК.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 23 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители