петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15357 прочитания

  Tek Experts: Ще наемем 500 души през следващите две години

  Вижте какво сподели за плановете на компанията мениджърът на дружеството в България Лъчезар Лозанов пред Economy.bg
  30 януари 2018, 11:03 a+ a- a

  За разлика от повечето големи аутсорсинг играчи, които стартират в чужбина и впоследствие разкриват офис в България, през 2010 Tek Experts отварят първия си обслужващ център именно тук.  Към днешна дата в него работят близо 400 души. Какви са плановете за развитие на компанията, попитахме Лъчезар Лозанов, мениджър на българското подразделение. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  С какво точно се занимава Tek Experts и колко души работят за компанията?
  Компанията е основана в България през 2010. Тогава в екипа са били 20 души, в момента сме 2500 . Компанията се занимава предимно със софтуерна поддръжка, аутсорсинг на бизнес процеси и разработване на софтуерни решения. Това, към което се стремим, е не да имаме много клиенти и да работим с тях в малък мащаб, а да имаме по-малък брой клиенти и да бъдем техни истински партньори, за да се фокусираме максимално върху услугите, които им предоставяме.

  В кои държави имате обслужващи центрове?
  Освен в България, Tek Experts оперира в САЩ, във Виетнам, в Китай, Коста Рика, Кипър и Малта. Това са общо 7 локации. Допълнително, през следващите няколко месеца, трябва да отворим нашия съвсем нов офис в Нигерия. В момента българският офис предоставя услуги на 3 клиента, докато другите ни центрове, обслужват по два.

  С какво се занимава компанията и къде има обслужващи центрове? Вижте какво сподели мениджърът на дружеството в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

  С колко различни езици работи компанията в България и глобално?
  Като цяло България се слави като локация, където работят хора с  много добри познания по различни езици. В момента тук предоставяме услуги на над 10 езика. Глобално обслужваме клиенти на над 50.

  Имате офиси в различни локации. Има ли възможност за хората, които са базирани тук, да работят и в другите ви локации?
  Да, даже го промотираме. Особено когато става въпрос за по-опитни хора. Независимо че имаме офиси в различни държави, ние всички принадлежим към една компания. Всъщност това е и най-силната ни черта - че ние всички работим заедно, независимо от разстоянията.

  Какви са плановете ви за развитие през следващите 2 години?
  През следващите 2 години това, което със сигурност ще се случи, е офисът да удвои размера си. В момента сме 400 души. В следващите 2 години планът е да станем 900. Искаме разрастването да стане постепенно, така че не само да се разраснем, но и да бъдем успешни в това, което ще правим.

  Какъв тип хора ще търси компанията? Вижте какво сподели мениджърът на дружеството в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

  Какъв тип позиции ще търсите най-много?
  Позициите ще бъдат много разновидни. Например, ние сме единственият партньор на американска компания, която се занимава с професионални консултантски услуги, но също така предоставяме услуги и на една от най-големите IT компании в света. Така че ще търсим специалисти като „solution architect“, „technical architects“, програмисти. Ще търсим също и хора за софтуерна поддръжка на различни нива. Българите имат добър технически профил и традиции в IT сферата и това доста помага.

  Търсенето на пазара за този вид специалисти е голямо. Вие как се справяте с привличането на таланти?
  Когато наемаме служители, търсим такива, които са мотивирани и имат желание да се развиват. Ние знаем, че техническите умения са важни, но едновременно с това, те могат да бъдат развивани от служителите. Затова търсим хора, които имат способността да работят добре с другите и да разбират нуждите им. Благодарение на този подход вярваме, че намираме подходящите специалисти за екипа си.

  Това означава ли, че не търсите хора с много опит зад гърба си?
  Зависи за кои профили става въпрос, тъй като има позиции, за които не можем да си позволим този похват. В повечето случаи, обаче, наемаме хората заради способността им да комуникират и работят с клиенти, като след това инвестираме в тяхното професионално развитие.

  Какви са плановете за развитие на компанията? Вижте какво сподели мениджърът на дружеството в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

  Колко важен според вас фактор е нивото на заплащане?
  Нивото на заплащане е винаги важен фактор, но не е единственият. Да получиш възнаграждение за уменията, които имаш е едно от преимуществата на това да работиш в компанията. Това, за което всеки човек трябва да мисли, обаче, е потенциала, който всеки има, за възможностите за развитие и дали се чувства достатъчно оценен. Чували сме много истории за хора, които са приели дадено предложение за работа само заради парите и са се чувствали подценени. Именно това е нещо, което в Tek Experts избягваме. Имайки предвид това, смея да твърдя, че заплатите в Tek Experts са съизмерими с нивата на заплащане в  компании като нашата.

  Такова бурно разрастване поставя много предизвикателства пред обучението и развиването на хората в компанията. Как се справяте с този проблем?
  Имаме добре технически подготвени хора, които по най-лесен и достъпен начин могат да обяснят една технология на новопостъпилите. Също така разчитаме, че в първия един месец самият човек трябва практически да започне да се обучава. С други думи, той започва да работи по истински технически проблеми на втората-третата седмица. Човек се учи много по-добре, когато работи, вместо да чете презентации, книжки и т.н. Обучението може да продължи два-три месеца, дори 6 месеца. Всичко зависи от самия човек. Но самата работа започва много бързо, за да може да се учи, работейки. Хубавото на нашата тренинг програма е, че в компанията имаме специалисти с дълъг опит в нашата сфера, както и експерти, работещи от страната на клиентите ни, които заедно предоставят едни от най-добрите обучения в индустрията. В този смисъл всеки, който се присъедини към нашия екип, ще стане истински специалист в сферата си и ще има всички възможности да расте в кариерата си.

  Какви ще бъдат водещите тенденции в ИТ и аутсорсинг индустрията? Вижте какво сподели мениджърът на Tek Experts в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

  Какви ще бъдат водещите тенденции в аутсорсинг индустрията през следващите години според вас?
  IT индустрията през последните 10 години търпи изключително голямо развитие. Вече добавената стойност за самите клиенти е много по-голяма и търсените профили са много по-различни от това, което беше преди. Все повече компании работят с големи корпоративни клиенти и то не само в сферата на поддръжката. Виждаме проджект мениджъри, разработчици, програмисти, QA, които всъщност предоставят и разработват софтуери, които се ползват от тези корпоративни клиенти.  Това, което виждаме е, че компании като нашата трябва да се развиват и адаптират, за да могат да се справят с променящата се природа на индустрията. Именно това правим ние и ще продължим да го правим. Например, сега разработваме редица приложения, софтуер и различни решения, които ни помагат да предоставяме все по-добре услугите си, правят клиентите ни още по-защитени и им дават възможност да генерират приход. Не на последно място, те помагат да предоставим на партньорите си по-добро и приятно изживяване по време на работата с нашите служители. Всичко това добавя стойност към това, което предоставяме като глобален екип от експерти и утвърждава нашата компания като важна за клиентите ни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 3 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 5 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 7 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 8 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство