вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  26009 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?

  За професията и възможностите разказва Стефка Дечина, която ръководи глобалната маркетинг стратегия на компанията
  05 октомври 2017, 09:55 a+ a- a

  Стефка Дечина е маркетинг мениджър на българската компания за сурови био десерти Roo brands. Има бакалавърска степен по „Медии и комуникации“ с втора специалност Социология от Университета в Манхайм, Германия. След завръщането си от Германия започва кариерата си в „Метро Кеш енд Кери“ като част от развиващия се маркетинг екип на компанията. Две години по-късно поема ръководството на маркетинг отдела на „Пикадили“, а впоследствие и на „Карфур“ след сливането на двете компании. Към Roo Brands се присъединява през 2016 и вече близо година ръководи маркениг активностите на компанията, като отговоря за екип от 6 души.

  Срещнахме се със Стефка, за да ни разкаже повече за настоящата си позиция. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си, какви са възможностите за развитие и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?

  Какви са основните отговорности на тази позиция?
  Като маркетинг мениджър на Roo Brands отговарям за глобалната маркетинг стратегия и налагането на брандовете ни на всички пазари. Това включва търговски маркетинг, подкрепа на локалните ни партньори, дигитален маркетинг, събития по целия свят, търговски изложения и много креативна дейност по новите ни продукти. Имаме отбор от атлети, или супергерои както ги наричаме, за които също се грижим и менажираме. В екипа сме 6 човека и оттук координираме всички дейности по рекламата на продуктите ни в близо 50 държави. 

  Как типично протича един работен ден?
  Всеки ден е много различен, но винаги започва в 9:00ч с кафе и закуска, приготвена от нашите готвачи от Столова by Roobar. Следват срещи с екипа и обсъждания на нови продукти, кампании по пазарите и предстоящи събития. Обичаме да си каним интересни гости за обяд, защото за нас това е време за споделяне на идеи. 

  Почти всеки ден имаме среща с атлет от Team Roobar, който ни е дошъл на гости, за да планираме бъдещи проекти. След обяд е време за конферентни срещи с Канада и Америка. 

  Работният ден обикновено приключва след 18:00ч с музика или с кино в офиса. За нас е много важно да запазим искрата на креативното мислене жива и затова всеки петък имаме ден за тематично облекло. 

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  На първо място бих посочила разбиране за начина на работа на медиите – къде и как можеш да представиш продуктите на компанията, за да достигнеш до максимален брой потенциални потребители. В момента темпото на развитие на технологиите е изключително и е много важно да се следят промените и тенденциите, за да можеш да планираш стратегията за следващите години.

  Трябва да можеш да менажираш хора и работни процеси. Когато имаш няколко кампании в различни държави по едно и също време с различен фокус, правилното планиране, приоритизиране и разпределение на дейностите е от ключово значение. Аз силно вярвам в правилото на 5-те П-та:  Предварителната Подготовка Предотвратява Провала на Представлението. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  За мен много ценни са личните контакти и обмяната на идеи. Ето защо най-добрата форма на обучение са търговските изложения извън България. По време на изложенията се срещаме с хора и брандове, които  променят статуквото, които имат смели идеи и налагат тенденциите в областта за следващите 2-3 години. Виждаме оригинални продуктови дизайни, иновативни рецепти и наистина добри маркетингови стратегии. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Моята позиция е пряко подчинена на управителите на компанията, затова за мен развитие означава развитие на екипа, с който работя. При нас всеки отговаря за различен ресор и поема отговорността и свободата да го развива и подобрява всеки ден. За мен е много важно хората в моя екип да са спокойни, уверени в себе си, смели и готови да взимат обосновани решения. Ето защо развитието на всеки един от тях е основна цел на работата ми като ръководител. Това включва както обучения и срещи с клиенти, така и участие на семинари и изложения.  

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Отстрани работата на маркетинг мениджъра изглежда доста забавно – участваш в събития, публикуваш в социалните мрежи, срещаш се с клиенти. Истината е, че това е една от най-трудните и изискващи позиции във всяка компания. Маркетинг мениджърът е свързващото звено между всички отдели в компанията и трябва да осигури правилната комуникация и информираност в компанията и извън нея. Много често това включва работа през уикенди, ангажираност извън работно време и готовност за реакция 24/7. Да, забавно е, различно и интересно всеки ден, но в същото време може да бъде много изтощително. 

  Видео за компанията като работодател вижте в профила на Roo Brands в Jobs.bg ТУК.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 2 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 3 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 7 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 1 ден
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 1 ден
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.