четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  64535 прочитания

  Ние сме най-големият производител на ски в света

  Йордан Ламбрев, управител на „Амер спортс България“, пред Economy.bg
  21 февруари 2017, 14:21 a+ a- a

  Може и да не знаете, но Чепеларе е производител №1 в света. През ноември 2008 бившата вече фабрика „Пампорово Ски“ е придобита от финландската Amer Sports. Така с двата си завода в родопския град местното дружество „Амер Спортс България“ се превръща в най-големия производител на алпийски ски в света. Произвеждат се световни марки ски, като Atomic и Salomon. Производството варира между 600 и 800 хил. чифта годишно. Инвестициите са за над 60 млн. лв. По данни на НОИ към ноември миналата година заетите в заводите на компанията в Чепеларе са били 570 души.
  Предстои в Чепеларе компанията да започне ново производство – на карбонови шини за велосипеди. В него ще бъдат заети между 80 и 100 души. За плановете за развитие на компанията Economy.bg разговаря с Йордан Ламбрев, управител на „Амер спортс България“.

  Как Чепеларе стана производител №1 на ски в света?

  Г-н Ламбрев, как стана така, че Чепеларе се превърна във водещ център за производство на ски в света?
  В Чепеларе се произвеждат ски от над 40 години – в началото като самостоятелно производство, а по-късно – с лиценз на фирма Atomic от Австрия. В края на 2007/08 заводът в Чепеларе стана много важен доставчик за Atomic. Тогава Amer Sports взе решение да купи завода, тъй като иска да има производство в Източна Европа.

  Защо избраха България, и по-конкретно Чепеларе?
  Източна Европа е избрана главно от гледна точка на разходите. Чепеларе е избрано първо заради традициите и емоционалната връзка, която хората имат със ски спорта, и второ, заради дългогодишното сътрудничество с Atomic.

  Колко чифта ски успяхте да произведете миналата година?
  Миналата година произведохме около 620 хил. чифта ски.

  Имахте обявена цел за 1 млн. чифта. Достигали ли сте я някога?
  Целта за 1 млн. е мечта, която имаха не само хората от Чепеларе, но и от Amer Sports. В рамките на последните три лоши зими се отдалечихме от тази цел. Максимумът, който сме произвеждали, е малко над 800 хил. чифта. Като цяло световният пазар на ски се сви значително.

  На какво се дължи това?
  Това се дължи основно на зимите, които са все по-безснежни. Изключение прави последната зима, която беше доста добра и очакванията ни за догодина са добри.

  Ще достигнете ли 1 млн. чифта?
  1 млн. няма как да достигнем. Целият пазар се сви поради тенденцията все по-често хората да си вземат ски под наем, което намалява пазара на производителите. Хората, които не са запалени скиори и които прекарват по 10 дни на пистите, вместо да си купуват ски, ги взимат под наем.
  В момента пазарът на алпийски ски е около 3 млн. чифта – от тях около 500 хил. чифта се произвеждат в Чепеларе. Това означава, че ние имаме един много сериозен дял, но 1 млн. е много далече.

  Вие ли сте производител №1 в света?
  Да, считам, че ние сме производител №1.

  Какъв е пазарният ви дял?
  По отношение на алпийските ски със сигурност сме най-големите производители. При ските за бягане не сме най-големите. Нашите конкуренти са по-големи. Но като цяло пазарът на алпийски ски е по-големият и затова като общо производство на ски считаме, че ние сме най-големият производител.
  Основните марки на Amer Sports са Atomic и Salomon. Работим и за доста OM клиенти, т.е. клиенти, които притежават собствени марки и ни поръчват да произвеждаме ски за тях.

  В кои страни основно се изнасят ските, произведени в Чепеларе?

  Кои са най-големите ви пазари?
  Работим за марки, които продават нашите ски по цял свят. Продаваме в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и в цяла Европа. Всички сериозни пазари продават наши ски.

  В България могат ли да се закупят ски, произведени в Чепеларе?
  В България те могат да се намерят в магазините на партньорите на Atomic и Salomon.

  Мога ли да си закупя ски директно от вас в Чепеларе?
  Директно от нас - не. На изхода на един от заводите ни има магазин на представителите на Salomon, които продават наши ски.

  За плановете на компанията за ново производство

  Имате два завода. Колко хора са ангажирани в тях?
  В пиковия сезон за производство през лятото имаме около 600 служители. В по-слабия сезон са около 500. Имаме служители, които през зимния сезон работят като ски учители или оператори на лифтовете в Пампорово и Чепеларе. От ноември до март те работят в ски бизнеса, само че от другата му страна – основно като ски учители. В силния сезон за нас, когато не са заети, те работят при нас. Те са много емоционално свързани със ски спорта и са едни от най-добрите ни служители.

  Имате ли планове за разширяване на производството и заетите в него?
  Засега нямаме планове за разширяване на производството на ски, защото пазарът се свива. Но в рамките на корпорацията има планове да се започне ново производство за друга от фирмите за спортни стоки. Идеята е да се произвеждат карбонови шини за велосипеди в Чепеларе. Има изразени доста сериозни намерения от нашите собственици да започнат това производство в Чепеларе.

  Нов завод ли ще бъде построен?
  Ще използваме част от площта, която имаме за производство на ски. Това е едно суперново и високотехнологично производство, което трябва да усвоим. Защото ски произвеждаме от дълги години, а това е продукт, който е нов и за световния пазар.

  Колко работни места ще бъдат разкрити с новото производство?
  Смятаме да наемем между 80 и 100 души. Такива са първоначалните планове.

  За ползите от дуалното обучение

  Има ли капацитет да бъдат наети толкова хора в региона?
  Честно казано, доста е трудно. Това е нещо, с което срещаме много проблеми. Тъй като районът се обезлюдява и за нас дори е трудно да заместим хората, които се пенсионират.

  Основно от Чепеларе ли са служителите ви?
  Имаме също доста служители от Смолян, от Широка лъка и др. места от региона. От Чепеларе са може би 80%.

  Как ще ви се отразят плановете за въвеждане на дуално образование?
  Смятаме, че дуалното обучение ще бъде изключително полезно. Нашите колеги от Австрия го практикуват от дълги години и наемат голяма част от персонала си по този начин. Смятам, че в България това също би имало добро бъдеще. Въпросът е да се намерят фирми, които да подпомогнат някои от местните техникуми да стартират такова обучение.

  Вие бихте ли се включили в подобна инициатива?
  Ние участваме заедно с Австрийската, Немската и Швейцарската камари. Те всички работят в тази посока. Водим разговори с всички и имаме много сериозен интерес.

  Доволни ли са собствениците ви от инвестицията в България?
  Да, определено са доволни от инвестицията в България. Ние произвеждаме топ марките в ски спорта. Качеството и навременните доставки са изключително важни. Показахме, че можем да работим с качество, което се оценява на световния пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 16 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 18 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация
  преди 21 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените
  преди 22 часа
  Amazon.com надмина както UPS, така и FedEx по доставени пратки в САЩ
  Пощенската служба на САЩ все още е най-голямата колетна услуга по обем – обработва стотици милиони пакети и за трите компании
  преди 1 ден
  Подписахме споразумение с Intel в областта на изкуствения интелект
  Целта на меморандума е да осигури подготовка и достъп до ключови умения за работа с AI