събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5024 прочитания

  FT: България се стреми да се превърне в технологичната столица на Балканите

  Историята на страната като ИТ центърът на бившия Съветски съюз ѝ дава начален старт, пише изданието
  17 октомври 2016, 16:58 a+ a- a

  Financial Times

  България се стреми да навакса спрямо Централна Европа, където икономиките, основани на евтино производство и износ, се преориентират към иновативни и креативни индустрии. Поколение от инженери и програмисти със западно мислене и глобален поглед в момента подсилват утвърждаването на страната като технологична столица на Балканите. Това пише Financial Times в статия, озаглавена „България се стреми да се превърне в технологичната столица на Балканите“.

  Завършилите различни науки и инженерство вече не мигрират на вълни към Германия и САЩ. Местните компании са наели около 40 000 софтуерни инженери, а ИТ секторът допринася за повече от 3% от БВП на страната. За сравнение този процент е по-малко от един преди 4 години, пише още изданието.

  Основните центрове за аутсорсинг индустрията в страната са София и Пловдив, където работят хиляди завършили в страната ИТ специалисти. Някои от компаниите разработват продукти, които привличат вниманието на наблюдатели на технологичната индустрия и чуждестранни инвеститори.

  Изданието отбелязва, че ИТ уменията на България са родени по времето на комунизма. По това време държавните компании за електроника се специализират в компютърен хардуер и програмиране за страните от Съветския съюз. „Това е сила, която имаме от две поколения инженери със стабилна основа в развойната дейност“, обяснява Даниел Томов, основател на Eleven, акселератор, подкрепен от Европейския инвестиционен фонд и програмата Jeremie, пред изданието.

  До 2016 на бързо развиващите се стартиращи компании (стартъпи) им, липсваше капитал, но ситуацията вече е различна. Инвеститорите имат желание да отпускат повече средства, обяснява Любен Белов, основател на Launchub, която е подкрепила над 40 стартиращи компании с помощта на европейските фондове.

  В страната вече има всички съставки, необходими за успешна екосистема – ментори, капитал, ангели инвеститори и инвестиционни фондове. Освен това има около 30 компании, които се справят изключително добре – с между 30 и 50 служители и приходи над 2 милиона евро, обяснява още Белов.

  Въпреки това някои предприемачи се безпокоят за бъдещето на България като ИТ център на Балканите, заради разрастващия се дефицит на подготвени специалисти, пише още FT.

  Според някои анализатори единственият начин България да се справи с този дефицит е да внесе работна ръка от страни извън Европейския съюз. Това включва съседните Сърбия и Македония и дори Русия и Украйна.

  Страната привлича цели бизнеси, които изнасят дейността си там. Пример за такъв е Speedflow Communications, която мести половината си екип и дейност от Украйна в България. Собственикът на компанията Влад Елис обяснява пред Financial Times, че цената е малко по-висока, но има талантливи хора и няма политически риск за бизнеса.

  Изданието дава още редица примери за предприемачи и инвеститори в ИТ сферата у нас включително Роди Дервишев от Sibiz, Дарин Маджаров с ucha.se, Аспарух Коев, изпълнителен директор на Transmetrics; Димитър Манчев, управляващ директор на Programista; Павел Езекиев, партньор в Neveq Capital Partners.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство