събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14762 прочитания

  Как „Интернет на нещата“ ще промени живота ни?

  Какви ползи и рискове носи еволюцията на мрежата?
  12 април 2012, 16:28 a+ a- a

  Скоро устройствата, свързани с Интернет, ще превъзхождат хората в глобалната мрежа, твърдят множество футуролози.

  Тенденцията е известна като „Интернет на нещата“. Напоследък тя набира сили и се очаква да промени значително както бизнеса, така и живота ни.


  Какво представлява „Интернет на нещата“?
  Технологията ще позволи ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни да се свързват безжично към Интернет чрез интелигентни чипове. Така тези вещи ще могат да събират и обменят данни помежду си.

  Днес средностатистическият човек притежава поне две вещи, свързани към Интернет, става ясно от данни на Европейската комисия. Очаква се до 2015 този брой да нарасне на 7, а общият брой на безжично свързаните устройства в света — на 25 милиарда. До 2020 този общ брой може да се удвои на 50 милиарда. Това означава, че в бъдеще е възможно множество неща от ежедневието да бъдат обвързани помежду си.

  Как на практика изглежда „Интернет на нещата“?
  Представете си университетски преподавател, който иска да отмени сутрешната си лекция поради заболяване. Технологията ще позволи настройката на будилниците и кафемашините на студентите автоматично да се промени така, че те да спят час повече. Ако пък лице в напреднала възраст забрави да глътне важно хапче, на близък член на семейството или дори на местен център за спешна помощ би могло да се изпрати съответно предупредително съобщение, така че някой да позвъни, за да провери дали всичко е наред.

  И още примери: автомобил може да съобщава за състоянието на своите различни подсистеми с оглед на дистанционна диагностика и поддръжка чрез вградени датчици, способни да комуникират; хора, които са в движение, могат да получават чрез своя смартфон предавана от сензори в жилището им информация относно състоянието на обекти в него — врати, капаци на прозорци или дори за съдържанието на хладилника; автомобилът може да определи подходящ маршрут за избягване на евентуално задръстване; устройства за лична употреба могат да предават на централна служба данни за текущото здравно състояние на пациенти, за които се полагат грижи от разстояние.

  Рисковете на „Интернет на нещата“
  „Интернет на нещата“ поставя и доста въпроси, свързани с гарантирането на сигурността. Всички тези вещи могат да обменят информация помежду си, но и да споделят данни за своето състояние и местонахождение на трети страни. Това пък може да разкрие информация и за техните собственици.

  За да се запази сигурността ни и да се гарантира неприкосновеността на личния ни живот, Европейската комисия започна обществена консултация за определяне на правни рамки за свързани в мрежата „интелигентни” вещи.

  Целта на комисията е да се създаде такава среда, в която да се оползотвори икономическият и социалният потенциал на „Интернет на нещата“, като същевременно се гарантира адекватно равнище на контрол върху устройствата за събиране, обработване и съхранение на данни.

  Очевидно интелигентните устройства тепърва ще поставят различни предизвикателства пред институциите, бизнеса и хората, които ги ползват.

  Вижте инфографика:

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство