петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5127 прочитания

  КЗК санкционира Uber

  Според Комисията предлагането на услугата нарушава правилата на честната конкуренция
  06 юли 2015, 14:07 a+ a- a

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира холандските дружества „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“  във връзка с предоставяне на услугата UberX на територията на София от 9 декември 2014. Те са глобени с по 50 000 лв. за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция), съобщават от Комисията.  В решението си КЗК постановява прекратяване на установените нарушения, както и незабавно изпълнение на решението в тази му част.

  Производството е образувано служебно с решение на Комисията във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата UberX на територията на София, като впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’Кей Супертранс” срещу„Юбер България”, отново във връзка с услугата UberX.

  Ето как от КЗК аргументират наложената санкция:

  „Услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение Uber, което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза – ползвателя-водач. При сравнение между предлаганите от „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ услуги и услугите, предоставяни чрез други мобилни приложения (дори и услугите на типичните таксиметрови компании) се достига до извода, че услугите са взаимозаменяеми, тъй като  водят до един и същи резултат – осъществяване на платен превоз от една точка до друга. Но в случая при UberX не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили. В този смисъл при предоставянето на процесната услуга „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ нарушават добросъвестната търговска практика поради противоречие с нормативно установените правила, уреждащи извършването на обществен превоз на пътници/таксиметров превоз. „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на ползвателите-водачи средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин ответните страни нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение“.

  Също така Комисията наложи санкция на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. Комисията установи, че от страна на „Юбер България“ не е извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК, тъй като дружеството не участва непосредствено при предлагането на услугата UberX,  а извършва спомагателна дейност към „Юбер Б. В“.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 57 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 час
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 21 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите