сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10735 прочитания

  Топ 10 на най-перспективните технологии през 2014

  Вижте ключовите технологични тенденции според Световния икономически форум
  06 март 2014, 09:49 a+ a- a

  Световният икономически форум публикува списък на технологиите, които могат да променят съществено живота ни в бъдеще. Голяма част от тях са резултат от преплитането на биотехнологии, компютърни и инженерни науки.



  Вижте кои 10 технологии имат потенциал да променят живота ни:

  Преносима електроника, адаптирана към човешкото тялото
  Тези практически незабележими устройства включват слушалки, които измерват сърдечния ритъм, датчици в дрехите, които следят състоянието ни, временна татуировка, която събира информация за жизнените ни показатели или хептични (предават усещане от виртуално докосване) подметки на обувки, които получават GPS насоки за движение чрез вибрации, които се усещат от ходилото. Приложенията на тези технологии са много и различни: хептичните обувки вече помагат на слепите хора да се ориентират, а Google Glass се използват от онколози чрез гласови команди по време на операции за достъп до медицинска и друга информация.

  Наноструктурирани въглеродни композити
  Нови методи за производство на наноструктурирани въглеродни влакна за създаване на композитни материали могат да се използват при производството на автомобили, като намалят теглото им с до 10% и повече. По-леките коли имат нужда от по-малко гориво, което ще понижи вредните емисии газ.

  Добиване на метали чрез обезсоляване на морската вода
  С намаляването на запасите от прясна вода, обезсоляването на морската вода придобива все по-голямо значение. Технологията обаче има и недостатъци. Процесът е много енергоемък. Освен това се отделя солен концентрат, който може да навреди на живота в морето. Най-обещаващият начин за решаване на проблема е този концентрат да не се разглежда като остатъчен продукт, а като начин за добиване на ценни ресурси като литий, магнезий и уран, както и на по-разпространените натрий, калций и калий.

  Съхраняване на електроенергията
  Различни нови технологии имат потенциала да решат проблема със съхраняването на енергия в огромни мащаби. Перспективни са например течните батерии. Обещаващи са и суперкондензаторите от графен.

  Батерии от литиево-йонни нанотръби
  Новото поколение батерии може да се зарежда по-бързо и да произвежда енергия с до 30-40% повече от сегашните литиево-йонни батерии. Те могат да трансформират пазара на електромобили. Литиево-йонните батерии с аноди от силиций се очаква да започнат да се използват в смартфоните през следващите две години.

  Монитори без екрани
  През 2013 секторът отчете бурно развитие, а много компании направиха значими пробиви в областта. Миналата година учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха прототип на цветен холографски екран. Устройството има резолюция, съпоставима с тази на класически телевизор. Друг начин за създаване на монитор без екран е чрез проектиране на изображенията директно върху ретината на човешкото око. В дългосрочен план технологиите могат да позволят предаването на визуална информация директно към мозъка.

  Лечение чрез бактериите в човешкия организъм
  Над 10 000 вида микроорганизми обитават човешкия организъм. В момента вниманието на учените е насочено към чревната микрофлора и нейния ефект върху различни заболявания - от инфекции, през затлъстяване до диабет. Разработва се нов тип терапевтични средства, съставени от бактерии, намиращи се в храносмилателната система на здравия организъм.

  РНК-базирано лечение
  През последната година се наблюдава нарастване на интереса към РНК-базирани лечения. Разработват се РНК-базирани лекарства за различни болести, включително генетични и инфекциозни заболявания и рак.

  Прогнозни анализи
  Смартфоните събират детайлна информация за човешката дейност. С помощта на тези данни и чрез специализираните алгоритми за машинно обучение могат да се изградят подробни прогнозни модели за хората и поведението им с цел да се улесни например градското планиране, персонализираната медицина или устойчивото развитие.

  Интерфейс „мозък-компютър”
  Възможността компютърът да бъде контролиран само със силата на мисълта е по-близо, отколкото някои може да си представят. Интерфейсът, който позволява на компютъра да разчита и изпълнява сигналите директно от мозъка, вече постигна успех в клиничните изпитания. Технологията позволява на хората, страдащи от парализа, да движат сами инвалидните си колички и дори да пият кафе от чаша, като контролират с мозъчните си вълни роботизираната ръка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 11 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 12 часа
  преди 12 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 15 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 15 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд