четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2248 прочитания

    Детелина Смилкова- Председател на УС на БАУХ, е избрана за представител на организацията в ИСС

    Детелина е утвърден лидер на мнение в областта на развитието на човешкия потенциал в различни сектори
    12 октомври 2022, 12:24 a+ a- a

    Детелина Смилкова- Председател на УС на БАУХ. Снимка: БАУХ

    Управителният съвет на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) избра своя Председател Детелина Смилкова за представител на организацията в Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България. 

    Детелина Смилкова е Оперативен Директор на многопрофилна болница за активно лечение и е Председател на Българската асоциация за управление на хора трети мандат. Детелина е утвърден лидер на мнение в областта на развитието на човешкия потенциал в различни сектори. Преди да навлезе в здравеопазването, 15 години Смилкова е Вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси и създава мостове между институции, бизнеси, образованието, между хора, търсещи развитие в една или друга област, като индивиди или като екипи и организации. Била е Съветник на двама министри и Изпълнителен Директор на компании в енергийния сектор.

    По повод новата си роля Детелина Смилкова коментира: „Българската асоциация за управление на хора е сериозен фактор на пазара на труда от повече от 20 години. Представлява управлението на хора на стотици компании на повече от 850 компании във всички сектори на икономиката. През годините традиционно сме били в диалог с всички заинтересовани държавни, институционални, граждански и политически организации по въпросите на човешкия ресурс, трудовата заетост и повишаване на добавената стойност, задържането и привличането на кадри. Асоциацията представлява значителна експертна мощ със своите над 2000 членове в областта на управлението на хора и е готова да помага с експертен капацитет, съдействие и организация с цел ускоряване на процесите по модернизация и повишаване конкурентоспособността на българския пазар на труда.“ 

    Детелина Смилкова взе участие в дискусиите по време на пленарната сесия за приемане на анализ „Демографското и социално-икономическото състояние на районите за планиране – актуално положение и перспективи за развитие“, изготвен с възлагане от президента на Република България. В анализа се акцентира, че за преодоляването или смекчаването на негативните тенденции и задълбочилите се диспропорции между районите за планиране е необходим комплекс от мерки и политики. 

    Като три основни препоръки експертите от ИСС посочват необходимостта от подобряване на достъпа до качествени публични услуги (здравеопазване, образование, транспорт и комуникация, административно обслужване) в по-малките населени места или с удобен достъп в агломерационни центрове с цел минимизиране на вътрешната миграция към няколко големи градове и допълнително увеличаване на съществуващите диспропорции, повишаване на доходите и осигуряване на необходимата инфраструктура (транспортна, комуникационна, електроенергийна) за свързване на по-малките населени места с агломерационните центрове, както и за пълното интегриране на страната в европейски мрежи.

    Анализът разглежда теми като здравеопазване, образование, структура на икономиката, пазар на труда, социални услуги, околна среда, транспортна инфраструктура и комуникации, благоустройство на населените места и специфичните предизвикателства за отделните райони. 

    Икономически и социален съвет е консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие.

    Мисията на ИСС на България е да бъде не само партньор в управлението на държавата, но и мощен двигател на организираното гражданско общество, задвижван от съгласие, аргументи, компромиси, но винаги насочен към напредък и справедливост.

    В ИСС няма представители на държавата (за разлика от тристранните съвети, в които членове са и представители на правителството), което го прави независим от изпълнителната и законодателната власт консултативен орган. БАУХ участва в състава на ИСС от 2021 година. 

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам