четвъртък, 23 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2424 прочитания

  Иво Константинов ще ръководи офиса във Вашингтон на AmCham

  Офисът цели да промотира България като стратегически партньор на Америка в сектори като енергетика, дигитална икономика, здравеопазване, инфраструктура, отбрана и др.
  01 август 2022, 10:38 a+ a- a

  Иво Константинов е новият ръководител на офиса във Вашингтон, окръг Колумбия на Американската търговска камара в България. Той е назначен от борда на директорите на АТК, за да развива търговските взимоотоношения между Българи и САЩ. Сред неговите задачи са и промотиране на България като стратегически партньор на Америка в няколко сектора, сред които енергетика, дигитална икономика, здравеопазване, инфраструктура, отбрана и други.

  Офисът в САЩ бе официално открит и представен на 10 май 2022 на прием във Вашингтон, домакинстван от Търговска камара на САЩ. Събитието беше част от програмата на Срещата на върха, организирана от Американските търговски камари в Европа (AmChams in Europe, АСЕ). На него присъстваха президентът на Камарата – Оливие Маркет, главният изпълнителен директор – Петър Т. Иванов и Омуртаг Петков, съпредседател на Комитет „Върховенство на закона и законодателни реформи“ на Камарата. От страна на ACE събитието удостоиха с присъствие Сюзан Дангър, президент на АСЕ и главен изпълнителен директор на АТК в Европейския съюз и Айша Водник, вицепрезидент на АСЕ и главен изпълнителен директор на АТК Словения. Преди това българската делегация бе посрещната от Марджъри Чорлийнс, старши вицепрезидент по европейските въпроси на Търговската камара на САЩ и изпълнителен директор на Бизнес-съвета Великобритания-САЩ. На 14 юни 2022 г. министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер участва в кръгла маса във Вашингтон с представители на американския бизнес, Департаментът по търговията на САЩ, развойни звена на Националната научна фондация на САЩ, както и с представители на университетите „Джонс Хопкинс“, Университетът на Вирджиния от Ричмънд и на Университета от Централна Флорида. Пред тях министър Лорер представи инвестиционните възможности на България. Цели Офисът ще служи за контактна точка между американските бизнеси, които планират експанзия на своите операции в България и обратното – ще подпомага български компании, които искат да пробият на американския пазар.

  „Откриването на офиса на Американската търговска камара в България във Вашингтон бе едно изключително добре обмислено решение на нашия Борд. Всъщност, то бележи още едно значимо събитие от нашия принос за развитието на българо-американските бизнес отношения. Привличането на високо-квалифициран професионалист, като Иво Константинов, е сред най-силните черти на нашия „американски пристан“ в столицата на САЩ.“ – подчерта Оливие Маркет, президент на камарата.

  „За мен е удоволствие и привилегия да приема предложението на Камарата и да продължа да допринасям за развитие на двустранните отношения между САЩ и България. Виждам огромен потенциал в полето на дейност на офиса ни във Вашингтон. Също така, приветствам всяка подкрепа и желание за сътрудничество между българските и американските институции и бизнеси, които целят развитие на търговията и инвестициите между двете нации.“ – сподели Иво Константинов.

  Иво Константинов бе Икономически съветник и търговско аташе към Посолство на България в САЩ от 2012 до 2022. По време на своя мандат той ръководеше Икономическата секция към посолството. Основните му сфери на дейност са ориентирани около внос-износ и търговско посредничество, инвестиционни възможности, сътрудничество в ИКТ, развитие на селското стопанство, R&D аутсорсинг и обмен, технологичен трансфер, промотиране на туризма у нас, пътуване и транспорт и нови бизнес възможности между САЩ и България. Иво Константинов преди това е бил главен изпълнителен директор и генерален мениджър за бизнес развитие на българската компания на Австрийските държавни железници (OBB). Бил е и търговски директор на Логистичния интермодален терминал „София-Яна“. Бил е директор на железопътния терминал „Рейлпорт Арад“ в Трансилвания, като част от неговата позиция като регионален търговски представител за Румъния и България на международния оператор на пристанища и логистични центрове Luka Koper, Словения. Неговата роля е била решаваща при създаването на някои от първите частни товарни железопътни превозвачи и създаването на контейнерни терминали в Централна и Източна Европа. Иво Константинов е бил външнотърговски мениджър в Ekoin от Копер, Словения, където се е занимавал с търговия на суровини, внос и износ, където създава и изгражда първата инсталация за рециклиране на пластмаси в малката алпийска страна с капацитет 1 200 тона пластмасови отпадъци на месец. Иво говори свободно английски, словенски и сърбо-хърватски и румънски езици и владее испански и италиански, защото е живял и работил в редица европейски държави през последните 15 години.

  Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация. Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г. Камарата има офиси в София, България и Вашингтон, САЩ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 16 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 17 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 18 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми