петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2321 прочитания

    Иво Константинов ще ръководи офиса във Вашингтон на AmCham

    Офисът цели да промотира България като стратегически партньор на Америка в сектори като енергетика, дигитална икономика, здравеопазване, инфраструктура, отбрана и др.
    01 август 2022, 10:38 a+ a- a

    Иво Константинов е новият ръководител на офиса във Вашингтон, окръг Колумбия на Американската търговска камара в България. Той е назначен от борда на директорите на АТК, за да развива търговските взимоотоношения между Българи и САЩ. Сред неговите задачи са и промотиране на България като стратегически партньор на Америка в няколко сектора, сред които енергетика, дигитална икономика, здравеопазване, инфраструктура, отбрана и други.

    Офисът в САЩ бе официално открит и представен на 10 май 2022 на прием във Вашингтон, домакинстван от Търговска камара на САЩ. Събитието беше част от програмата на Срещата на върха, организирана от Американските търговски камари в Европа (AmChams in Europe, АСЕ). На него присъстваха президентът на Камарата – Оливие Маркет, главният изпълнителен директор – Петър Т. Иванов и Омуртаг Петков, съпредседател на Комитет „Върховенство на закона и законодателни реформи“ на Камарата. От страна на ACE събитието удостоиха с присъствие Сюзан Дангър, президент на АСЕ и главен изпълнителен директор на АТК в Европейския съюз и Айша Водник, вицепрезидент на АСЕ и главен изпълнителен директор на АТК Словения. Преди това българската делегация бе посрещната от Марджъри Чорлийнс, старши вицепрезидент по европейските въпроси на Търговската камара на САЩ и изпълнителен директор на Бизнес-съвета Великобритания-САЩ. На 14 юни 2022 г. министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер участва в кръгла маса във Вашингтон с представители на американския бизнес, Департаментът по търговията на САЩ, развойни звена на Националната научна фондация на САЩ, както и с представители на университетите „Джонс Хопкинс“, Университетът на Вирджиния от Ричмънд и на Университета от Централна Флорида. Пред тях министър Лорер представи инвестиционните възможности на България. Цели Офисът ще служи за контактна точка между американските бизнеси, които планират експанзия на своите операции в България и обратното – ще подпомага български компании, които искат да пробият на американския пазар.

    „Откриването на офиса на Американската търговска камара в България във Вашингтон бе едно изключително добре обмислено решение на нашия Борд. Всъщност, то бележи още едно значимо събитие от нашия принос за развитието на българо-американските бизнес отношения. Привличането на високо-квалифициран професионалист, като Иво Константинов, е сред най-силните черти на нашия „американски пристан“ в столицата на САЩ.“ – подчерта Оливие Маркет, президент на камарата.

    „За мен е удоволствие и привилегия да приема предложението на Камарата и да продължа да допринасям за развитие на двустранните отношения между САЩ и България. Виждам огромен потенциал в полето на дейност на офиса ни във Вашингтон. Също така, приветствам всяка подкрепа и желание за сътрудничество между българските и американските институции и бизнеси, които целят развитие на търговията и инвестициите между двете нации.“ – сподели Иво Константинов.

    Иво Константинов бе Икономически съветник и търговско аташе към Посолство на България в САЩ от 2012 до 2022. По време на своя мандат той ръководеше Икономическата секция към посолството. Основните му сфери на дейност са ориентирани около внос-износ и търговско посредничество, инвестиционни възможности, сътрудничество в ИКТ, развитие на селското стопанство, R&D аутсорсинг и обмен, технологичен трансфер, промотиране на туризма у нас, пътуване и транспорт и нови бизнес възможности между САЩ и България. Иво Константинов преди това е бил главен изпълнителен директор и генерален мениджър за бизнес развитие на българската компания на Австрийските държавни железници (OBB). Бил е и търговски директор на Логистичния интермодален терминал „София-Яна“. Бил е директор на железопътния терминал „Рейлпорт Арад“ в Трансилвания, като част от неговата позиция като регионален търговски представител за Румъния и България на международния оператор на пристанища и логистични центрове Luka Koper, Словения. Неговата роля е била решаваща при създаването на някои от първите частни товарни железопътни превозвачи и създаването на контейнерни терминали в Централна и Източна Европа. Иво Константинов е бил външнотърговски мениджър в Ekoin от Копер, Словения, където се е занимавал с търговия на суровини, внос и износ, където създава и изгражда първата инсталация за рециклиране на пластмаси в малката алпийска страна с капацитет 1 200 тона пластмасови отпадъци на месец. Иво говори свободно английски, словенски и сърбо-хърватски и румънски езици и владее испански и италиански, защото е живял и работил в редица европейски държави през последните 15 години.

    Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация. Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г. Камарата има офиси в София, България и Вашингтон, САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 28 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 33 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове