сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3090 прочитания

    Петя Точарова е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти

    Тя започва кариерата си в Агенцията за авторско право, която след 1989 г. се преобразува в Музикаутор
    06 октомври 2021, 10:46 a+ a- a

    Петя Точарова

    Петя Точарова – един от най-добрите български специалисти в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост, е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тя поема поста от Ина Килева, която години наред успешно ръководеше организацията на звукозаписната индустрия у нас, съобщават от БАМП.

    Петя Точарова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Започва кариерата си в Агенцията за авторско право, която след 1989 г. се преобразува в Музикаутор. Тя е и един от създателите на първата консултантска компания в областта на интелектуалната собственост в България. През 1997 г. заминава за Брюксел, за да се посвети на регулаторните аспекти и политики в областта на филмовата индустрия и медиите в Европа. През 2003 г. е назначена за ръководител на Програмата на ЮНЕСКО за авторски права в Париж. Няколко години по-късно поема отговорността за практическото прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 г. (първия международен инструмент, регулиращ културните индустрии).

    Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. Основана през 1996 г., БАМП е единствената по рода си организация, която представлява и защитава интересите и правата на продуцентите и дистрибуторите на звукозаписи и музикални видео продукти на територията на България. През 1999 г. Асоциацията е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). От 2020 г. БАМП е национална агенция за територията на България за предоставяне на Международния стандартен код за звукозаписи ISRC.

    Непосредствено преди да заеме поста изпълнителен директор на БАМП, Петя Точарова ръководи Отдела за политики към Конвенцията на ЮНЕСКО за световното наследство. Има специализации по интелектуална собственост в Лондон и Страсбург, и по международна политика в Брюксел.

    „Целият ми професионален път досега е свързан с културния сектор, като по-голямата част от кариерата ми премина на европейско или глобално ниво. Щастлива съм, че отново ще работя за музикалната индустрия в моята страна“, каза Петя Точарова.

    „Петя има безценен опит в областта на защитата на авторските права и дълбоко разбиране за значението на творческите индустрии. Истински щастливи сме, че след завръщането в България прие да се присъедини към нас и сме убедени, че ще е впечатляващ лидер и генератор на нови идеи“, сподели Станислава Армутлиева, председател на Управителния съвет на БАМП.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 2 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 17 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 18 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие