петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3902 прочитания

    Българка става заместник генерален директор на ЕK

    Илияна Цанова поема ключова роля в управлението на финансирането на бюджетната подкрепа за Плана за възстановяване
    02 юни 2021, 15:33 a+ a- a

    Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на генерална дирекция „Бюджет“. Тя ще отговаря за осигуряването на добро управление и ефективно управление на риска на дейностите по получаване и отпускане на заеми и други финансови операции, предприети от ГД „Бюджет“. Тя трябва да поеме новите си функции на 1 септември 2021 г.

    Илияна Цанова има изключителен опит от 20 години в международното банкиране за развитие и инвестиции, силни лидерски качества и управленски опит, както и отлични умения за водене на преговори, което я прави много подходяща за ключовата роля в управлението на финансирането на бюджетната подкрепа на Съюза за Плана за възстановяване в контекста на кризата, предизвикана от COVID-19.

    В новото си качество тя ще изпълнява функциите на главен ръководител по управлението на риска в Комисията, което ще ѝ позволи да черпи по-специално от солидния й опит, придобит преди това като заместник изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и на различни висши длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

    Илияна Цанова понастоящем работи като председател на надзорния съвет на СОФ Кънект. До 2020 тя заема длъжността заместник изпълнителен директор на ЕФСИ – гаранционен механизъм в размер на 26 милиарда евро, предоставен от Европейския съюз на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в подкрепа на стратегическите инвестиции в ЕС. Тя отговаря за управлението и изпълнението на ЕФСИ и за постигането на неговите стратегически цели чрез тясно сътрудничество с групата на ЕИБ и Управителния съвет на ЕФСИ.

    Освен това тя има над 10-годишен опит в областта на банкирането за развитие и устойчивото финансиране в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

    Сред няколкото висши длъжности, заемани от нея в институцията, е тази на директор на дирекция „Съфинансиране от ЕС и финансов инженеринг“. В това си качество тя отговаря за развитието на стратегическо сътрудничество с Европейската комисия за разработване и управление на смесени финансови инструменти и инструменти за споделяне на риска в подкрепа на инвестициите в областта на научните изследвания и иновациите, енергийната ефективност и градското развитие, финансирането в областта на околната среда и климата, финансирането на МСП.

    Преди това е била асоцииран директор, ръководител на екип в ЕБВР, отговарящ за създаването, изпълнението и осъществяването на дългови и капиталови инфраструктурни инвестиции в Югоизточна Европа, Украйна и Русия.

    Широкият професионален опит на Цанова се допълва от предишните ѝ разнообразни ангажименти в търговски банки и консултантски услуги, като същевременно е поемала държавни длъжности за кратки периоди от време в качеството на служебен заместник министър-председател, отговарящ за управлението на средствата от ЕС в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк